Säätämisen filosofiaa

Säätäjän nurkissa saattaa lojua yhtä sun toista näennäisesti tarpeetonta. Useimmiten kuitenkin kaikella on tarkoituksensa, osa tavarasta odottaa käyttötarkoituksen löytymistä (eihän koskaan tiedä mitä huomenna saattaa tarvita), osa toimii varaosina ja osa on olemassa vain sen takia että säätäjä saisi yönsä nukuttua rauhassa. Pelkkä tietoisuuskin komerossa odottavasta ideaalisesta laitteesta auttaa säätäjää saamaan unen päästä kiinni. Sama pätee joihinkin työkaluihin - eihän koskaan tiedä vaikka sattuisi tarvitsemaan jotain erikoisempaa värkkiä säätäessään. On myös asioita, jotka säätäjä ottaa talteen pelkästään jo senkin takia, että ne ovat esim. toteutettu jäykästi, vaikkapa materiaalia ja eforttia säästämättä.

Säätäjää kiehtoo kaiken erikoisen rakentaminen. Ei ole aina niin väliä, mikä laitteen funktio on, kunhan se on erikoinen ja kenties ainoa laatuaan maailmassa. Sellainen siis, jota ei kaupasta voi ostaa. Siinäpä lajitoverin suu loksahtaa kun verkkokalvoillaan laitteen olemusta tutkailee. Useimmiten laitteilla on ihan oikea käyttötarkoituskin, tämä johtuu siitä, että säätäjä on luonteeltaan laiska ja turhien vermeiden rakentaminen tuntuu vastenmieliseltä nysväämiseltä. Huumori on myös vahvasti esillä projekteissa, vaikka sitä ei ulkopuolinen aina voi käsittää.

Toisaalta, laitteiden purkaminen, niiden käyttäminen alkuperäisestä poikkeavaan tarkoitukseen ja/tai jopa tuhoaminen (nauttiminen) kiinnostavat myöskin monia säätäjiä. Nauttimiseen keksitäänkin mitä erilaisimpia konsteja...

Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 2.1.2002. © Jäykät Säätäjät ry 1999 - 2002