Takaisin projekteihin


Kehto

Muutama vuosi sitten säätäjä Eki sai legendaarisen sähkökeinutuolin. Ekin perheenlisäystä odotellessa brainstormasimme vastaavanlaista kiikutuslaitetta vastasyntyneelle ja väistämättä mieleen tuli sähkökehto. Idea oli hyvä mutta sopivan kehdon löytäminen oli vaikeata. Kaupastahan perinteisiä kehtoja ei nykyisin saa ja puuseppien rakentamat taasen maksavat sukupuolisena vähemmistönä. Joten itte oli kehtokin rakennettava.

Materiaaliksi valitsimme helpon ja kohtuuhintaisen liimapuulevyn. Aloitimme projektin mitoittamalla kehdon mittasuhteet pahvin ja rullamitan avulla. Päätimme että 30 sentin levyinen liimapuulevy riittää (no emme tienneet että muitakin leveyksiä oli saatavilla…). Laitojen kaltevuus määriteltiin silmämääräisesti noin 15 asteeksi. Pohjan leveys on mainittu 30 ja pituus 75 senttiä.

Koska sekä päädyt että laidat ovat kallistetut piti nurkkien sahauksissa huomioida suorasta kulmasta poikkeava kulma. Poikkeamaa miettiin useamman diplomi-insinöörin voimin, lopulta se jouduttiin CAD-ohjelmalla piirtämällä ratkaisemaan. Poikkeama oli neljä astetta suorasta kulmasta niin että sivuseinien ulkosyrjä on sisäsyrjää lyhyempi. Sama neljän asteen poikkeama on päätyjen päissä.

Kehto osina (37kB)

Liimapuulevyt paloiteltiin naapureiden iloksi pyhäinpäivänä, ensin sahattiin laidat ja päädyt ja lopuksi sovitettiin pohja. Sahatut pinnat tasoiteltiin hiomakoneella ennen liittämistä. Nurkkaliitokset kiinnitettiin ruuveilla joiden suuntaaminen oli sangen hankalahkoa edellä selvitettyjen trigonometristen ominaisuuksien vuoksi. Seuraavaksi mitoitettiin jalasten muoto antamaan sekä miellyttävä että turvallinen keikunta. Tämä aikaansaatiin muuttuvasäteisellä kaarevuudella (katso kuva). Jotta kaarevuus ei olisi hihasta temmattu piirrettiin sekin cadillä ja printattiin paperille sapluunan tekoa varten.

CAD kuva (19kB)

Jalasten korkeus pohjasta keskikohdalla on noin 11 cm jotta pohjan alle voidaan tulevaisuudessa lisätä automaattinen keinutuskoneisto. Päätyihin tehtiin nostoaukot kehdon liikuteltavuuden helpottamiseksi. Muu muotoilu on vähäistä, ainoastaan laitoja "kevennettiin".

Valmis kehto (27kB)

Kehto luovutettiin Ekille "Malakiaksen" ollessa noin 7 viikon ikäinen, toivottavasti automaattinen keinutuskoneisto saadaan valmiiksi ennen kuin kaveri pääsee ala-asteelta.

Tarinan tallensivat Jukka ja Upi

Takaisin projekteihin Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 19.12.2001 © Jäykät Säätäjät ry 2000 - 2001