Takaisin projekteihin


Sähkökeinu

Sähkökeinutuoli lienee sangen harvinainen huonekalu, ainakaan säätäjien korviin ei huhuja vastaavasta laitteesta ole kuulunut. Keinun rakennusprojekti oli nopeatempoinen, toteutukseen kului aikaa vain pari viikkoa. Motivaattorina toimi säätäjä Ekin kolmekymppisbileet, joihin keinu piti saada valmiiksi. Valtaosa keinun speksaamisesta tehtiin sähköpostin välityksellä, joskus kuitenkaan sanat eivät riitä kuvaamaan ideoita, eli tässä pari bittimuodossa piirrettyä raapustusta, joilla keinun toimintaa yritettiin havainnollistaa.

Toimintakaavio (64kB) Mekaniikka (48kB)

Tarkoitukseen sopiva keinu löytyi kirppikseltä sopuhintaan, olihan siinä pikkuvikoja, mutta ne oli helppo korjata (© Katsastus, Matti Ijäs). Kiikutusmekanismin moottori on peräisin metsässä koivun alla lojuvasta Skoda 120 LS -82 maisemansiirtovälineestä. Lasinpyyhkimien moottori toimi edelleen ongelmitta, vaikka maisemansiirtoväline oli lojunut jo useita vuosia ko. koivun alla. Moottorin jämäkkä rakenne aiheutti säätäjissä hyväksyvää murahtelua, verrattuna vallankin nykyautojen nanomaalisiin pyyhkimenkääntäjiin.

Pyyhkijän moottori (21kB) Vastapainotsydeemi (16kB)

Rajakytkimet ja jalaksissa olevat kytkimet on hankittu pepekiltä, jälleen kerran osien laatua kuvaa se, että toisen jalaskytkimen kontaktiresistanssi muuttui satunnaiseksi jo muutaman viikon käytön jälkeen. Lisäksi sähkökeinutuolin reseptissä tarvitaan mm. muuntaja, rele, tasasuuntaussilta, piuhaa ja tietty nippusiteitä ynnä kuumaliimaa. Keinua hetkuttava puntti ja sen saranointi hitsattiin kasaan tallin nurkissa lojuneista raudankappaleista.

Varsinainen keinun kasaus aloitettiin bileiden aatonaattona, moottori ja saranointi ruuvattiin kiinni, mitoitus suoritettiin, kuten yleensäkin, livenä. Keinumista haluttiin kokeilla myös ilman tahdistamiseen tarkoitettuja jalaskytkimiä, mutta tällöin moottorin nopeus piti säätää jännitteellä oikeaksi ja siltikin vaihesiirtoa esiintyi useimmiten. Yksinään keinuva keinu oli kuitenkin kohtuullisen hupaisa näky [video (257 kB)]!

Bileiden aattoiltana asennettiin loputkin osat, mm. jalaskytkimet ja verkkomuuntaja. Jalaskytkimien sijaintia optimoitiin maksimiliikkeen aikaansaamiseksi. Aluksi kytkimet olivat kiinni vain lukkopihdeillä, lopullisen sijainnin selvittyä ruuvattiin ne kiinni jalakseen, mitoitus toimii parhaiten noin 75 kilon tienoilla.

Keinu luovutettiin Ekille keväällä -99, jonka jälkeen se onkin aiheuttanut hämmentynyttä ihmetystä paikalle osuneissa tutuissa ja vieraissa.

Sähkökeinu (15kB)

Tarinaa väänsi Upi

Alkuun Takaisin projekteihin Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 23.11.1999 © Jäykät Säätäjät ry 1999