Takaisin projekteihin


Sähköstaattisilla kaiuttimilla varustettu kelloradio

Miksi pilata aamunsa heräämällä tavallisen kelloradion surkeaan ääneen? Kun korvia riipii honottava, keskialuevoittoinen ja säröinen ääni, voisiko aamu enää huonommin alkaa? Entä jos ei välttämättä halua kuulla samaa parpie-biisiä aamusta toiseen?

Ratkaisua ongelmaan ei löydy kaupasta. Mutta ei hätää, näppärä säätäjä rakentaa itse kelloradion, jonka saundi voittaa hienommatkin pakettistereot mennen tullen. Ja integroimalla samaan pakettiin myös CD-soittimen voi säätäjä välttää pällinsä joka-aamuisen leviämisen... Seuraavassa moisen laitteen lyhyt syntyhistoria napattuna suoraan lahjan oheisdokumentaatiosta. Kaikkihan sai alkunsa kun säätäjä Upi uhkasi valmistua...

Ominaisuudet

KELLO
CD-SOITIN
RADIO
VAHVISTIN
KAIUTTIMET
MUUTA

Laitteen syntyhistoriaa

Tieto Upin uhkaavasta valmistumisesta saavutti säätäjien tietoisuuden loppusyksystä 1997. Marraskuussa spekuloitiin ja pähkäiltiin kiivaasti, mikä olisi sopivan jäykkä lahjaidea. Lopulta päädyttiin elektrostaattiseen kelloradioon, jota myös projekti X:ksi yleisesti kutsuttiin (jotta juhlakalu ei vahingossakaan saisi vihiä asiasta). Jossain vaiheessa oli käytössä myös salanimi SUTRA, eli Säätäjän Unen Terminoiva Radio Aparaatti.

Ensin piti hankkia tarvittavat osat: Jukka ja Matti realisoivat projektille sopivan autoradion edulliseen hintaan, Jussi taasen hankki CDROM-aseman, Matti kävi kellokaupassa ja Anssi kasasi historian ensimmäiset pienikokoiset elektrostaattiset kaiutinelementit sekä luovutti projektille bassoelementit subbarin rakentamista varten.

Varsinaiseen vauhtiin projekti pääsi tammikuussa, kun Eki suunnitteli kotelon puuosat. Sopivat vanerinpalat työstettiin ensin koneellisesti, mutta varsinainen nakerrus pintakäsittelyineen vaati pitkällistä ja tarkkaa käsityötä, joka muuten tapahtui suurelta osin makuuhuoneessa. Verstasta kun ei yleensä kerrostaloasunnossa esiinny. Samaan aikaan toisaalla Jukka ja VPV hahmottelivat kytkentäkaavioita ja Matti väsäsi Remote Snoozen ja kaiuttimien peltiosat. Jukka väänsi skemoista leiskat ja kasasi piirilevyn vahvistinta varten.

Emolaitteen kotelon valmistuttua Eki rakensi elektrostaattisten kaiuttimet puuosat. Kehykset laminoitiin samaisesta vanerista, mistä laite muutenkin on tehty. Anssi toimitti audiomuuntajat, jotka asennettiin kaiuttimiin loppukoonnan yhteydessä.

Ja kuten kunnon projekteissa aina, loppujen lopuksi tuli hillitön kiirus. Lasu, Jukka, Eki ja VPV kasasivat laitetta hullun raivolla melkein yötä myöten "Rouskun Sirityksessä". Kaikesta huolimatta se saatiin ajoissa valmiiksi.

Kelloradio (19kB) Kelloradion sisuskaluja (22kB)

Laitteen kylkiäisenä luovutettin kolme itse tuotettua äänitettä. Yksi oli varta vasten luovutustilannetta varten tehty, kaksi muuta sopivat esimerkiksi herätysääniksi. Mikä sen mukavampaa kuin herätä säädön ääniin!

Historiaa runoili Eki

Alkuun Takaisin projekteihin Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 25.9.1999 © Jäykät Säätäjät ry 1999