Takaisin projekteihin


Kuplaviritin

Matin valmistujaislahjaksi päätettiin rakentaa jotakin, joka liittyisi Matin volkkariharrastukseen, olihan Matilla kesäaikaan käytössään punamusta kupla. Lisäksi muistimme, että säätäjältä puuttui hifihyllystään viritin. Tämän jälkeen olikin helppoa päättää rakentaa kuplaviritin, jossa asemaosoittimen virkaa hoitaisi Matin kuplan kaltaiseksi maalattu pienoismallikupla. Ja asemaviritys pitäisi tietysti tapahtua sähköisesti, kukapa sitä käsivoimin nykyaikana kanavaa paikalleen veivaisi.

Alkuun homma meinasi tyrehtyä jo sopivan kuplan pienoismallin löytämiseen, kaikenlaisia epätarkkoja etäisesti kuplaa muistuttavia muovikyhäelmiä kyllä löytyi, muttei tarpeeksi tarkkaa pienoismallia, joka olisi ollut vielä asemaviisariksi sopivan kokoinen. Lopulta säätäjiä onnisti ja sopivan kokoisen kuplan hahmo osui verkkokalvolle. Kupla oli tehty metallista ja se oli vieläpä puoliksi oikean värinen. Lopputuloksesta kun haluttiin punamusta, siis täsmälleen samanlainen kuin Matin oma kupla oli. Tässä vaiheessa hankaluuksia tuotti muistaa, kuinka Matti oli kuplansa maalannut. Sattui vielä olemaan talviaika eikä kupla ollut liikenteessä, joten muistia ei voinut virkistää värityksen suhteen. No säätäjien oli vain luotettava alustavia dementoitumisen oireita esittävään muistiinsa ja maalattava kulkupeli parhaan muistikuvan mukaan. Ja taisi se oikein mennä.

Viritinosa kierrätettiin vanhasta Luxor-radionauhurin koneistosta, joka oli sopivasti nuppiviritteinen malli. Kanavanvaihtamiseen käytettävä moottori oli peräisin piirturin raadosta, moottorissa oli jo valmiiksi alennusvaihde, jolloin pyörintänopeus oli suht sopiva. Samaisesta piirturista olivat peräisin myös tarvittavat vaijerit ja rullat, joiden kiskomana kupla saa kyytiä megahertsiasteikolla. Laitoihin laitettiin vielä rajakytkimet, jottei kuplan pelti rutistu laitaan ajettaessa. Visuaalisen efektin lisäämiseksi liimattiin kuplan ajo- ja perävaloiksi ledit, joista toiset syttyvät viritettäessä alaspäin ja toiset ylöspäin viritettäessä.

Virittimen kotelo tehtiin standardi-räkkikokoiseksi, ruuvattiin kasaan vanerista ja etuseinäksi hankittiin sopiva lasilevy, jonka takana kupla liikkuu. Viritysasteikko, kuten myös kupla, on valaistu, jotta asemaviisari näkyisi myös pimeässä. Ulkoasultaan viritin on sangen pelkistetty, etupaneelin vasemmassa laidassa on vain virtakytkin ja oikeassa laidassa keinukytkin ylös/alas viritykselle, mutta mitäpä sitä radiossa muuta tarviikaan.

Kuplaa kuvasi säätäjä Upi

Kuplaviritin (15kB)

Alkuun Takaisin projekteihin Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 25.9.1999 © Jäykät Säätäjät ry 1999