Takaisin projekteihin


Kiuaskivilämpömittari

Jatkuvalämmitteisellä kiukaalla varustetun saunan lämmittämisen tarkkailun voi helposti suorittaa saunan ilman lämpötilaa mittaavalla traditionaalisella löylymittarilla. Sen sijaan kertalämmitteisellä kiukaalla varustetun saunan sisälämpö ei välttämättä korreloi kiukaan saunomisvalmiuden kanssa. Saunomista varten käytettävissä oleva kiukaan energia on suoraan verrannollinen kivien lämpötilaan olettaen ettei kivien massa muutu saunomisen aikana. Totuudenmukaisinta on mitata kivien lämpötila niiden sisältä.

Kiukaan kivien lämpötilan mittaamista vaikeuttaa niiden suurehko lämpötila ja kivien ohitse virtaavat kuumat palokaasut. Kunnon lämmityksen jälkeenhän kivet ovat lähestulkoon valkohehkuisia.

Valkohehku(38kB)

VPV-Motorracingillä oli tarjolla tarkoitukseen sopiva mittari ja K-tyypin anturi.
Mittari oli CMOS-tekniikalla toteutettu protokyhäelmä ja patterikäyttöinen joten se oli sopivasti optimoitu mökkikäyttöä silmällä pitäen. Seuraavaksi valittiin sopiva kivi ja kairattiin siihen reikä anturille. Reiän kairauksessa käytimme tavallista kiviporanterää ja iskuporakonetta. Kiveä jäähdytettiin porauksen aikana vedellä. Anturi liimattiin paikalleen VPV-Motorracingin keraamisella ihmeliimalla (+1500C kesto, riittääköhän?).

Kivianturi(76kB)

Jotta kivien lämpötilan seuranta olisi helppoa, eivätkä narut muovikuoret sulaisi, asennettiin itse mittari saunan ulkopuolelle. Anturikivi sijoitettiin kiukaan kivitilaan optimaalikorkeudelle. Lämmönkestävä VPV-Motorracing anturijohto vedettiin varovasti saunan seinän lävitse mittarille. Koelämmityksissä havaittiin kivien lämpötilan nousevan pirullisiin lukemiin ja jopa yli 700 asteen.

Helvetin kuuma(43kB) Ja vielä kuumempi..(50kB)

Ohessa vielä erään (kevyenpuoleisen) saunanlämmityksen graafinen esitys. Kiuas enabloitiin noin klo 11 ja saunaan päästiin tuossa puoli yhden seutuvilla. Puolentoistatunnin saunomisen jälkeen kiuas oli jäähtynyt 250 asteen tienoille.

Kiukaan lämpötila ajan funktiona (28kB)

Tarinaa kertoilivat Jukka, Upi ja VPV

Takaisin projekteihin Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 18.9.2001 © Jäykät Säätäjät ry 2000 - 2001