Takaisin projekteihin


Mökkiäänentoistojärjestelmä

Mökkieslut koostuu sähköstaattisista kaiuttimista ja subbarista. Eslujen erikoisuus on staattorimateriaali, eli ne on tehty tiukalle pingoitetusta tiheäsilmäisestä verkosta (haponkestävää terästä, ei ruostu!). Verkko on aikoinaan saatu lahjoituksena eräältä paperitehtaalta. Sähköstaattisen elementin koko on noin 40x130 cm. Alunperin sähköstaattisen elementin alla oli suljetussa kotelossa 10" bassoelementit liiketakaisinkytkennällä varustettuna. Mutta nuo bassoelementit on jo hyödynnetty toisessa projektissa, joten mökille tarvittiin toinen ratkaisu bassotoistoa ajatellen. Onneksi nurkista pyörimästä löytyi Monacorin halpa, mutta käyttökelpoinen 12" bassoelementti. Subbari rakentuu tästä elementistä pultattuna toisen kanavan noin 40 litraiseen koteloon.

Järjestelmään tarvitaan luonnollisesti aktiivinen jakosuodin, jotta vältytään passiivisilta suodatuksilta. Kaarevien eslujen, CESLujen (Curved Electrostatic Loudspeaker), protovaiheilta olikin jäänyt ylimääräinen protokortti, josta modifioimalla syntyi sopivilla jakotaajuuksilla varustettu suodin. Pääkanaville on ylipäästösuotimet ja subbaria varten alipäästösuodin, jossa aluksi summataan kanavat. Lisäksi subbaria varten on kaksi ulostuloa, toinen 180 asteen vaiheenkäännöllä. Tällöin subbarivahvistimen voi sillastaa.

Jakosuodin on "koteloitu" ruman ruskeaan ja huonoon Telesten vanhaan peltikoteloon, johon on myös pultattu kiinni verkkomuuntaja jakosuotimen poweria varten. Etuseinässä on kolmen sisäänmenon valintaan kiertokytkin ja volyymin kaakkoon kääntämiseen potikka, josta voi myös subbarin tasoa säätää. Koska tilaa tuntui koteloon jäävän on sekaan tungettu vielä sähköstaattisten vaatima suurjännitelähde tikapuukytkentöineen. Valitettavasti korkeajänniteliittimiä ei eko-osista löytynyt, joten useamman kilovoltin jännite on kolvattu kiinni takaseinän banaaniliittimiin. Onneksi mökillä laitteita eivät pääse käpistelemään amatöörit. (Kuinkahan monta kertaa tuostakin sai näpeilleen esluja asennellessa...?)

Vahvistin on rakennettu jo aikaisemmin, toteutettu Natikalta sämppeleinä hankituista mikropiirivahvistimista LM3886. Vahvistimessa on neljä kanavaa ja ne voidaan tarvittaessa sillastaa. Kotelo on peräisin verkkokäyttölaitteen kotelosta, josta on hyödynnetty myös muuntaja, slaikkari (jäähdytyslevy) ja powerin elkot.

Poppikoneet roudattiin mökille joskus alkukesästä -97. Kamat kannettiin sisälle ja aloitettiin piuhasalaatin kytkentä, pahaksi onneksi suurjännitejohdoksi tarkoitettu lamppujohto unohtui kämpille. Ainut johto jota pakista löytyi oli jonkinsortin koaksiaalikaapelia, no kyllä sekin sähköä johtaa… Eslut pystyyn, RCA:t kiinni, kaiutin- ja suurjännitejohtimet paikoilleen. Ja eikun koeponnistamaan. Poppi soimaan ja johan alkoi säätäjien suupielet kaartua hyväksyvään virnistykseen. Kyllä eslut pitää kesämökilläkin olla!

Mainittakoon, että subbari kuuluu myös saunassa...

Mökkieslut (20kB)

Kertoili Säätäjä Upi

Alkuun Takaisin projekteihin Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 27.9.1999 © Jäykät Säätäjät ry 1999