Takaisin projekteihin

Kannettava näytönsäästäjä

Joskus (yleensä?) jäykkä säätäjä saa aikaan laitteen, joka erottelee jyvät akanoista, ts. säätäjäkandidaatit muista. Tällä kertaa kyseisen separoinnin sai aikaan kannettava näytönsäästäjä, tuiki tarpeellinen kapine kenen tahansa mukana roudattavaksi.

Tarina lähti liikkeelle siitä, että omissa laitteissa olisi hienoa käyttää graafista näyttöä, mieluusti LCD-sellaista. Valikoima vähittäismyyjillä on kuitenkin täysin alimitoitettua, eikä hintojen osaltakaan kannata kotiin soittaa. Jotain muuta piti keksiä.

Massatuotanto on avain tuotantokustannusten alentamiseen ja varsinkin matkapuhelimissa on nykyään ihan hienot graafiset näytöt. Tarinan säätäjä sai käsiinsä osittain rikki menneen Nokia 6210-puhelimen, joka näytön osalta oli kunnossa. Internetistä selvisi, että kyseisiä näyttöjä saa varaosana parilla kympillä. Teknistä dataa näytöstä ei projektin alkuhetkillä ollut saatavilla ja näyttö vaikuttikin varta vasten Nokian puhelimiin räätälöidyltä.

Puhelimen ja näytön välissä on kahdeksan kullitettua kontaktia. Päivän puuhastelun seurauksena säätäjällä oli käsissään adapteri, josta näytölle meneviä signaaleja oli helppo tarkastella skoopin ja logiikka-analysaattorin avulla.

6210 LCD-adapteri (101kB)

Homman mielenkiintoisin osuus oli vuorossa seuraavana. Näytön pinnien toiminta piti selvittää perusteellisesti. Allekirjoittanut on nähnyt elämänsä aikana jos jonkinlaista digitaalista väyläratkaisua, joten ihan tyhjästä ei hommaa tarvinnut aloittaa. Tässä vaiheessa joku netissä arveli, että Nokian puhelimien näytöt käyttävät Philipsin näytönohjainpiirejä. Datalehtiä lukemalla selvisi, ettei niistä mikään suoraan vastannut käsillä olevaa näyttöä, mutta selkeitä yhtäläisyyksiä tuntui löytyvän.

6210 tykittää näytölle dataa melko reipasta vauhtia. Sen kiinni ottamiseksi piti nähdä hieman lisävaivaa. Muutaman eri mikrokontrollerin nopeuden todettiin olevan riittämätön puuhaan, mutta kun mikrokontrollerille antoi tueksi ohjelmoitavan logiikan (Altera), ei nopeus ollut enää ongelma. MAX2Plus laulamaan ja jopa oli taltioituna parinkymmenen kilotavun verran puhelimen näytölle tunkemaa dataa (yhteys on yksisuuntainen).

Datan analysointi käsipelillä oli tylsää puuhaa. Selvästi oli nähtävillä varsinainen pikselidata, jota edelsi liuta komentoja. Koska datan järjestys näytöllä oli arvoitus, piti tehdä ohjelma jolla järjestyksen voisi selvittää. Ohjelma tuotti datasta seuraavanlaisen animoidun GIFfin (kuvan päivitys on tarkoituksella hidastettu). Tämän jälkeen pikselidatan sisältöä ei enää tarvinnut arvailla.

Kun näytön toiminta oli selvillä, piti rakentaa pikainen prototyyppi. Siihen valittiin käsillä oleva Atmel ATTiny15L, jossa on juuri ja juuri tarvittava määrä pinnejä näytön liittämiseen. Viiden minuutin koodaamisella näytössä vilkkui iloisesti vaakaviivoja (hiphei!), hieman pidemmän rupeaman jälkeen jo jotain järkevää.

Proto 6210 näytölle (77kB) Proto 6210 näytölle, kuva 2 (114kB)

Varsinaisen sovelluksen kehitys sai siivet alleen, kun säätäjä Jukka lahjoitti projektiin LifeScan EuroFlash-verensokerimittarin. Mittarin kotelo herätti heti idean laittaa 6210:n näyttö siihen. Piti vain keksiä, mitä toimintoja kyseinen laite toteuttaisi. Päädyttiin otsikossa mainittuun kannettavaan näytönsäästäjään, se ei nimittäin vaatisi mitään antureita tai toimilaitteita. Kellonkin olisi tietysti voinut rakentaa, mutta niitä nurkista löytyy jo ennestään, omasta ja muiden toimesta (viisarikello, yhden numeron kello).

Loppu olikin sitten pelkkää raskasta puurtamista. Yllättävän paljon tuli harmeja näytön "seeprakumin" ja piirilevyn välisen kontaktin kanssa. Siihen auttoi levylle juotetut kultaliuskat, jotka saatiin niinikään teurastetun 6210:n pohjaliittimestä.

Laite osaa joukon valikoituja jäykkien säätäjien lausahduksia, kuten "Kaikki tarttis itte tehä!". Kuvassa lopputuote säästää Fluke 79III:n näyttöä.

Kannettava näytönsäästäjä (88kB)

Videonpätkä (830kB) valmiin laitteen toiminnasta.

Tarina ja toteutus: säätäjä Jussi

Takaisin projekteihin Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 28.3.2004 © Jäykät Säätäjät ry 2004