Takaisin projekteihin

Sohvasubbari

Eräänä päivänä jälkikasvulle ostettiin sohva. Tätä ruotsalaisen suunnittelun kukkasta kasatessani havaitsin, että käsinojissa oli huomattava määrä tyhjää tilaa. Samassa hoksasin, että siinäpä oivallinen piilopaikka subbarille. Rakenne ei tosin muilta osin mitenkään houkutellut, ainevahvuudet olivat kerrassaan olemattomat ja materiaali todella höttöistä. Mutta ehkäpä muutaman vahvikkeen avulla voisi saada aikaan siedettävän lopputuloksen? Elementti voisi huohottaa kohti lattiaa, jolloin elektroniikka jäisi piiloon sohvan sisään.

Sohvan vahvikkeet

Mittailin käsinojan sisäpuolelta, jotta sain selville tilavuuden. Ja sitähän olikin runsaasti. Seuraavaksi Vituixcad tulille, ja haarukoimaan sopivaa elementtiä. Problematiikkana olisi se, että käsinoja oli kuitenkin suhteellisen kapea, eli mitään 10-tuumaista tai edes 8-tuumaista elementtiä ei siihen saisi mahtumaan. Ja toisaalta, pienemmälle elementille tilavuutta oli liikaakin. Lopulta päädyin ratkaisuun, jossa oli kaksi 6,5 tuuman Peerlessiä (sama mikä oli muinoin Hifin 20/2 rakennussarjassa) refleksiviritteisenä.

Kyhäsin verolevylle piikittävän aktiivisen ylipäästösuotimen vasteen ulottamiseksi jonnekin 30 Hz nurkille. Samalla leikkautuisivat alimmat taajuudet pois, mikä osaltaan suojaisi elementtejä mahdollisen luukutuksen aikaansaamalta liikepoikkeaman ylitykseltä ja siten saattaisi jatkaa laitteen käyttöikää. Ja toisaalta, tuota alemmille taajuuksille ei näillä eväillä ja heppoisella kotelolla uskaltaisi yrittääkään. Vahvistimeksi valikoitui muutaman euron kiinalainen D-luokkainen. Poweriksi löytyi kaapin periltä sopiva toroidimuuntaja. Elementit kytkin rinnan, nimellinen 4 ohmia oli juuri sopiva D-luokkaisen kuormaksi.

Elementit ja vahvari Vahvari

Viattoman näköisen sohvan soundi oli siedettävähkö ja sohvalla istuja yllättyi täristessään hauskasti musiikin tahtiin. Mutta vahvikkeista huolimatta käsinoja tuntui pullistelevan kun vähänkin nosti volumea. Silti nuorison musiikkimaun kannalta olennainen välittyi, eli kohtuullisen matalaa bassoa tuli riittävästi. Idea on siis käyttökelpoinen, jos joku sitä mietiskelee, mutta kannattaa ehdottomasti varmistaa, että kotelo tavalla tai toisella saadaan tukevaksi. Se saattaa olla sohvasubbariprojektin työläin osuus...

Sohvasubbasen dokumentoi säätäjä Eki

Alkuun Takaisin projekteihin Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 31.5.2020 © Jäykät Säätäjät ry 2020