Pälli kapeni


Vanhojen videoiden tuhoaminen

Säätäjän kouriin kulkeutuu silloin tällöin vanhaa kodin elektroniikkaa. Hienomekaniikan ja monimutkaisen elektroniikan vuoksi vanhat videot kaipaavat usein pientä säätöä. Jos vaan käykin niin, että raivokkaasta säädöstä huolimatta laite ei tule kuntoon, esiintyy pällin leviämistä tai ainakin hiushalkeamia. Tähän on lääkkeenä pällin kavennus. Laitteelle pitää antaa opetus.

Eräänä tyypillisen tylsänä talvilauantaina ei ollut parempaakaan tekemistä kuin kytkeä vanhat JVC-videot verkkojohdosta auton vetokoukkuun. Kitkakerroin myy on kuitenkin talvella niin pieni, että huolimatta 80 km/h nopeudesta videot olivat lähes timmissä kunnossa. Voi kypsä! Pälli kapeni vain hieman. Myöhemmin videot sattuivat joutumaan metsään koivun juurelle kilo ammoniittia ja nalli sisällään. Jostain syystä myös videokamera osui paikalle kuin Tosi-TV:ssä [video (418 kB)].

Myöhemmin kouriin sattui yhdet Akai-videot. Pitkän säädön tuloksena ilmeni, että osa 5 V:n logiikasta oli täysin kärähtänyttä ja laite oli tuhoon tuomittu. Tuomion täytäntöönpano suoritettiin nyt kesäaikaan hiekkatiellä. Kitkakerroin oli tarpeeksi iso, jotta videot pystyivät tanssimaan saksanpolkkaa noin satasen vauhdissa. Taas videokamera sattui olemaan peräloosterissa kuvaajan kera [video (417 kB)]. Ympäristön ystävinä säätäjät keräsivät divergoituneet osat talteen ja toimittivat ne roskikseen. Tapahtuma muistuttaa meitä luonnon tasapainosta. Videoiden levitessä säätäjän pälli harsiutuu kasaan. Taas jaksaa töissäkin katsella kodin elektroniikan prototyyppejä.

Jukka kavensi pällinsä

Alkuun Pälli kapeni Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 13.1.2002 © Jäykät Säätäjät ry 2000-2002