Takaisin projekteihin


Viisarikello

Jälleen kerran kanssasäätäjän valmistuminen aiheutti kollektiivista säätötoimintaa. Tällä kertaa kyseessä oli Softamies Jussi, joka on aina ollut kiinnostunut muun muassa erilaisista kelloista, vallankin ei niin standardilla tavalla ajan ilmaisevista ajannäyttäjistä (yhden numeron kello). Jussin tulevaisuuden unelmiin kuuluu mm. mikrotekniikalla toteutetut piilolasit, jotka projisoivat näkökentän oikeaan yläkulmaan kellonajan. Toisaalta mies ei käytä silmälaseja eli kaikkea on valmis tekemään tietääkseen tarkan kellonajan reaaliajassa.

Eli kello piti miehelle tekemän. Ensimmäiset ideat liikkuivat Nixie-putkien, tiimalasien ja erilaisten aurinkokellojen tiimoilla. Sitten syntyi ajatus viisarikellosta, ensimmäinen versio oli toteutettu yhdellä viisarilla, mutta lopulliseen versioon päätettiin laittaa kaksi viisaria. Aluksi kello ajateltiin tehtäväksi jakajapiireillä, mutta eihän softamiehelle voi antaa lahjaksi mitään missä ei ole softaa. Joten viisareita ohjaamaan päätettiin laittaa prosessori. VPV:ltä löytyi tarkoitukseen soveltuva 8051-pohjainen kortti, jolla kello voitiin toteuttaa. Prosessorissa on integroituna D/A-muuntimet, joista saadaan sarjavastuksen avulla virtasignaali taulumittareille. Softan tehtäväksi jäi siis päivitellä muuntimia sopivaan tahtiin, joka taasen saatiin aikaan timer-keskeytyksillä. Lisäksi softassa on sarjaliikenneosio, jonka avulla kellon saan asetettua aikaan RS-232:n kautta. Liitin on kellon takapaneelissa ja sitä kautta myös softa saadaan tarvittaessa päivitettyä. Sähkönsä kello saa kännykkälaturista, paristovarmennus ei kuulu ominaisuuksiin.

Matti toimitti lahjaan sopivan kotelon, joka on käytöstä poistetusta mittalaitteesta. Materiaalivahvuus ja konstruktio miellyttivät säätäjiä, tarvittiin vain uusi etulevy. Se syntyi savupleksistä.

Kello asetetaan aikaan yhdellä napilla, yksi painallus lisää aikaan minuutin ja pohjassa pidettynä minuutit etenevät vauhdikkaasti. Kodikas, kaappikellomainen naksutus tehtiin releellä ja ledit mittareiden välissä välkkyvät hertsin taajuudella muistuttaen LED-näyttöisistä kelloradioista. Kellotauluihin viriteltiin myös taustavalot, jotta laitteesta on myös yöllä iloa.

Viisarikello (27kB)

Viisarikello luovutettiin softamiehelle 14.11.2003. Lahjan mukana toimitettiin dokumentaatio sekä hardiksesta että softasta (luonnollisesti assembleria), joten laitetta voi halutessaan päivittää uusilla fiitsöreillä kuten herätyskellolla, ärsyttävällä tasatuntipiipparilla yms.

Kellon tarinan naputtelivat Upi, Jukka ja Eki

Takaisin projekteihin Säätäjien kotisivulle


Päivitetty 5.12.2003 © Jäykät Säätäjät ry 2003